Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

 

22 października 2013

|

Kategoria: Dieta w chorobie

 
Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

Autor: Michaela Kobyakov

Źródło: sxc.hu

Dieta zawsze dobierana jest według indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia pacjenta. Czasem okazuje się ona rygorystyczna, co powoduje rezygnacje z dotychczasowych nawyków żywieniowych. Taka sytuacja następuje podczas groźnych chorób, gdzie odpowiedni plan posiłków jest niezbędnym antidotum na wyleczenie. Bardzo często chory człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest racjonalne spożywanie pokarmów.

Co to jest niewydolność nerek?

Jest to choroba, która powoduje zanik oczyszczania organizmu ze szkodliwych toksyn, pochodzących z przemiany materii. Zanika zdolność wydalania wody z organizmu, jak i sodu, potasu oraz fosforu. Choroba powoduje ograniczoną zdolność, a nawet jej zanik do wchłaniania wapnia. Jest to zaburzenie, które rozwija się wolno, powodując objawy atakujące różne układy naszego organizmu. Powodami zachorowań mogą być: kamica nerkowa, torbiele na nerkach, zwężenie naczyń nerkowych, ale także cukrzyca, nadciśnienie tętnicze oraz miażdżyca.

Objawy choroby

W zależności  od przyczyn występowania choroby, mamy do czynienia z przeróżnymi jej objawami. Dotykają one układów: krążenia, pokarmowego, moczowego, kostnego, nerwowego, krwionośnego, ale także skóry i gruczołów dokrewnych. Przyjrzyjmy się z bliska głównym dolegliwością, które towarzyszą przewlekłej niewydolności nerek.

  • brak regulacji ciśnienia krwi,
  • osłabienie,
  • utrata masy ciała,
  • świąd,
  • siniaki,
  • różnego rodzaju obrzęki,
  • zaburzenia akcji serca,
  • duszności,
  • brak apetytu, wymioty, nudności,
  • ból brzucha,
  • krwawienie z nosa.
  • ból w okolicy nerek,
  • częste oddawanie moczu,
  • bóle kości i stawów,
  • zaburzenia koncentracji i snu,
  • zaburzenia miesiączkowania, a nawet bezpłodność.

Które produkty należy ograniczyć?

Pamiętajmy, że dieta powinna być ułożona pod nadzorem lekarza! Znajdzie się na pewno w niej zalecenie, aby ograniczyć spożywanie soli, ponieważ sód ma niemały wpływ na wzrost ciśnienia krwi oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Należy rozsądnie konsumować nabiał, ponieważ podczas trawienia białka wytwarza się mocznik i kreatynina, co powoduje zatrucie. Wystąpić jednak może niedożywienie, gdy ilość nabiału spadnie poniżej 20g dziennie. W przewlekłej niewydolności nerek często występuje niedobór żelaza, co jest przyczyną niedokrwistości. Trzeba pamiętać o zrezygnowaniu z tłuszczu, ponieważ powoduje wymioty oraz potraw słodkich, które sprawiają, iż pojawiają się nudności. Konieczne jest zrezygnowanie ze spożywania fosforu. To kolejny groźny składnik mineralny, który podczas choroby jest ciężko wydalany i gromadzi się wraz z wapniem w sercu i mięśniach. Taki proces prowadzi m.in. do osteoporozy. Podczas niewydolności nerek ważne jest to, abyśmy ograniczyli przyjmowanie płynów, ponieważ ich nadmierna ilość może spowodować nadciśnienie tętnicze, obrzęk mózgu czy też płuc. Zapoznajmy się z listą produktów, które są niebezpiecznym wyborem przy tej chorobie:

  • słone paluszki, wypieki przemysłowe z dodatkiem proszku do pieczenia,
  • ser żółty, ser topiony,
  • wędliny, konserwy mięsne, rybne,
  • śledzie solone, ryby wędzone,
  • słonina, smalec, margaryna,
  • marynaty, kwaszonki,
  • rośliny strączkowe takie jak fasola, bób, soja,
  • mocna kawa, kakao,
  • wino, wódka, piwo,
  • pieprz, papryka, musztarda, ocet, gorczyca, imbir.

Produkty dozwolone

Istnieją produkty, które w czasie choroby są wręcz niezbędne. W tym przypadku można zastosować dietę ziemniaczaną, która pomoże odkwasić nasz organizm. Z ziemniaków przyrządzamy pyzy, kluski, knedle, placki. W naszym jadłospisie muszą się także pojawić warzywa i owoce, a także świeże, suszone zioła. Przykładowe produkty bezpieczne do spożycia to:

  • pieczywo wypiekane w domu, bez dodatku soli,
  • kasza, mąka,
  • mleko słodkie i zsiadłe, kefir, twarożek, jogurt,
  • świeże, gotowane jaja,
  • cielęcina, królik, kura, indyk, a także dorsz, flądra, karp,
  • słodka śmietanka,
  • olej słonecznikowy, sojowy, oliwa,
  • domowe dżemy oraz marmolady,
  • słaba herbata i kawa naturalna,
  • pietruszka, koper, czosnek, cebula, chrzan, rzeżucha.

Spożywanie olejów roślinnych, które należą do tłuszczów nienasyconych, zapobiegają zaburzeniom lipidowym.

Zanim weźmiemy się za rozpisywanie swojej diety, konieczna będzie wizyta u lekarza. Konsultacja z nefrologiem pozwoli nam dowiedzieć się jakie są przyczyny naszej choroby, w jakim stadium się ona znajduje i w jaki sposób możemy sobie z nią poradzić. Nie należy jednak stosować żadnych leków i ziół bez zgody specjalisty, ponieważ może to mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Autor: Paulina Klimek

 
 
Tagi: nerki, problemy z nerkami, dieta przy niewydolności nerek, dieta w przewlekłej niewydolności nerek, co można jeść przy niewydolności nerek, czego nie można jeść przy niewydolności nerek, dieta dla chorych, dieta dla osób z chorymi nerkami, dieta dla osób mających problemy z nerkami, niewydolność nerek, co szkodzi nerce

Komentarze