Odżywianie przy biegunce

 

9 września 2011

|

Kategoria: Dieta w chorobie

 
Odżywianie przy biegunce
Odpowiednie odżywianie odgrywa duże znaczenie w przebiegu różnych chorób. Nierzadko właściwie skonstruowany jadłospis pomaga w dużym stopniu złagodzić objawy choroby. Celem stosowania diet leczniczych jest wyeliminowanie produktów, które składają się ze składników słabo tolerowanych przez organizm lub których trawienie bądź wchłanianie jest zaburzone.
W przypadku wystąpienia biegunki istotne jest przede wszystkim stosowanie diety bogatej w duże ilości płynów. Nie można doprowadzić do odwodnienia organizmu. Należy natomiast uzupełnić poziom utraconych elektrolitów i stworzyć właściwe warunki umożliwiające regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego. W przypadku występowania biegunki, której nie towarzyszą wymioty istnieje sposobność uzupełnienia poziomu płynów doustnie.

Jak dużo należy pić podczas biegunki?

  • Dzieci (ok. 50-100 ml płynów na kilogram ciała w ciągu doby)
  • Dorośli (ok. 3-6 litrów płynów w ciągu doby)

Co należy pić?

  • niegazowaną wodę mineralną
  • słabe herbaty
  • płynny kleik ryżowy na wodzie (w przypadku małych dzieci)

Przy biegunce należy zrezygnować ze spożywania stałych pokarmów przez ok. 4-6 godzin. Następnie stopniowo należy wprowadzać dietę pektynową.

Co składa się na dietę pektynową?

  • ryż na wodzie
  • tarte jabłko
  • gotowana marchew
  • puree z ziemniaków
  • sucharki
  • chrupki kukurydziane
  • kisiel
  • napary z suszonych jagód

Wraz z upływem czasu możemy włączać do jadłospisu chude wędliny. Następnie przechodzimy na dietę lekkostrawną, która nie zawiera potraw tłustych, smażonych, surowych i soków.

Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną?

  • podczas choroby
  • podczas wzmożonej pracy umysłowej, przemęczenia i rekonwalescencji
  • podczas upałów

Zasady diety lekkostrawnej

  • Należy wybierać produkty lekkostrawne.
  • Należy unikać produktów, które sprzyjają wzdęciom (np. kalafior, kapusta, brukselka, grzyby, cebula, słodkie napoje, woda gazowana).
  • Należy zmniejszyć ilość spożywanego błonnika.
  • Należy gotować potrawy na wodzie lub na parze.
  • Należy zwrócić uwagę na regularne spożywanie posiłków (ok. 5 w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu).
 
 
Tagi: dieta, prawidłowe odżywianie, dieta w chorobach, biegunka, odżywianie przy biegunce

Komentarze