Zastosowanie diety łatwo strawnej w chorobie

 

27 czerwca 2011

|

Kategoria: Dieta w chorobie

 
Zastosowanie diety łatwo strawnej w chorobie
Dieta łatwo strawna jest jedną z najpopularniejszych diet zalecanych w leczeniu różnych schorzeń chorobowych. Jest to dieta, która powstała na skutek modyfikacji żywienia racjonalnego ludzi zdrowych.

Dieta łatwo strawna wskazana jest głównie w chorobach:

  • przewodu pokarmowego ( chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach zapalnych żołądka i jelit)
  • w chorobach, którym towarzyszy gorączka
  • w chorobach dróg moczowych i nerek
  • w okresie rekonwalescencji, któremu towarzyszy złe samopoczucie i brak apetytu
  • u chorych długo leżących, u których obserwuje się zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
  • po zabiegach chirurgicznych
  • u osób starszych

Charakterystyka diety:

  • powinna dostarczać takiej samej ilości składników pokarmowych, jak w przypadku żywienia człowieka zdrowego
  • powinna składać się z produktów łatwo strawnych
  • powinna wykorzystywać zdrowe techniki przygotowywania posiłków
  • zakłada eliminację z diety produktów tłustych
  • wyklucza spożywanie posiłków smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku i wzdymających
  • zakazane jest także spożywanie posiłków ostro przyprawionych, które pobudzają nadmierne łaknienie
Błonnik

Podstawowym założeniem diety lekko strawnej jest zmniejszenie ilości spożywanego błonnika. Pomimo tego, że błonnik wchłania wodę, pomaga w wypróżnianiu i wydalaniu, to w przypadku diety lekko strawnej musi być ograniczony.

Błonnik pokarmowy można zredukować przez:
  • wybór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców
  • obieranie warzyw i owoców
  • gotowanie warzyw i owoców
  • przecieranie przez sito i miksowanie owoców i warzyw
  • spożywanie przecierów i soków
  • spożywanie oczyszczonych produktów zbożowych
Przyrządzanie potraw w diecie lekko strawnej

Podstawową zasadą przygotowania potraw w diecie lekkostrawnej zakłada, że podawane potrawy powinny być świeżo przyrządzane. Nie powinny być przechowywane w lodówce, gdyż zwiększa to możliwość zakażenia bakteryjnego.

Potrawy powinny być przygotowywane metodą gotowania na parze lub w wodzie. Wskazane jest także duszenie bez tłuszczu oraz pieczenie w foli, pergaminie czy naczyniu ceramicznym.

Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie zakazane, gdyż sprawia to, że w taki sposób przyrządzane produkty są ciężkostrawne. Nie wolno stosować zasmażek do zabielania zup i sosów. Dozwolone jest zagęszczanie zup i sosów  zawiesiną z mąki i mleka.

Wskazane jest spożywanie potraw spulchnionych i rozdrobnionych.

Posiłki powinny być przyprawione łagodnymi przyprawami, podane w atrakcyjny sposób.
 
 
Tagi: dieta lekko strawna, potrawy, odżywianie, dieta, zupy, sosy, błonnik, produkty tłuste, warzywa, owoce, drogi moczowe, nerki, zaburzenia układu pokarmowego, rekonwalescencja, gorączka, przewód pokarmowy, zabieg chirurgiczny, składniki pokarmowe, żołądek, zakażenie bakteryjne

Komentarze