Dieta witaminowa

 

2 września 2011

|

Kategoria: Zdrowe żywienie

 
Dieta witaminowa
Dietę witaminową można traktować jako odmianę diety wegetariańskiej. Wiąże się ona ze zrezygnowaniem ze spożywania mięsa, słodyczy, kawy, alkoholu i papierosów. Co istotne podczas przyrządzania posiłków nie wolno korzystać z mrożonek czy konserw. Należy jednak jeść owoce, surowe lub gotowane warzywa, jajka i ryby.
Dieta witaminowa wiąże się z wypijaniem soku warzywnego lub owocowego przed każdym głównym posiłkiem. Sok powinien być przygotowany tuż przed posiłkiem. Dieta witaminowa z reguły trwa przez okres 1 tygodnia. Dopuszczalne jest jednak przedłużenie jej do miesiąca czasu.

Z czego możemy przygotować sok?

I tydzień
  • z marchwi
  • z jabłek
  • z selera
  • z kopru włoskiego
  • ze szpinaku
  • z buraków
  • z połówki surowego ziemniaka

II tydzień

  • z rzodkiewki
  • z buraków
  • ze świeżych ogórków
  • z jabłek
  • z cebuli

III tydzień

  • z marchwi
  • z selera
  • z buraków
  • z fasoli szparagowej
  • z rzeżuchy
  • z natki pietruszki
  • z jabłek

IV tydzień

  • z buraków
  • ze szpinaku
  • z młodego mlecza
  • z natki pietruszki
  • z selera
  • z rzeżuchy
  • z kopra włoskiego

W diecie witaminowej należy pić małe porcje soków. Najlepiej oprócz tego codziennie wypijać również 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Dieta witaminowa jest dietą oczyszczającą. Dobre efekty występują u osób mających problemy z krążeniem i cellulitem. Poza tym jest wskazana dla osób borykających się z ciągłym stresem.

Przykładowy jadłospis

  • śniadanie
twarożek z 10 dag chudego, białego sera, pęczka rzodkiewek, kubeczka chudego jogurtu
  • II śniadanie
grejpfrut
  • obiad
szklanka ryżu ugotowanego na sypko, wymieszana z utartym jabłkiem i cynamonem
  • kolacja
sałatka ze strąka czerwonej papryki, 2 ogórków kiszonych, kilku dymek z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, 2 kromki razowego chrupkiego pieczywa
 
 
Tagi: dieta, odchudzanie, odżywianie, wartości odżywcze, zdrowa dieta, dieta oczyszczająca

Komentarze