Wady i zalety żywności modyfikowanej genetycznie

 

28 lipca 2011

|

Kategoria: Zdrowe żywienie

 
Wady i zalety żywności modyfikowanej genetycznie
Wielu z nas zastanawia się jakie korzyści niesie ze sobą żywność modyfikowana genetycznie. Przez niektórych uważana jest za źródło zagrożeń dla zdrowia człowieka. A jak jest w rzeczywistości? Otóż okazuje się, że tego rodzaju żywność przynosi tak samo dużo korzyści jak i zagrożeń.
Przez żywność genetycznie modyfikowaną rozumiemy wszelkiego rodzaju artykuły spożywcze, które zawierają produkty podlegające modyfikacji genetycznej. Przez to pojęcie rozumiemy również żywność wyprodukowaną z roślin lub zwierząt, które były w jakiś sposób wcześniej ulepszane przy pomocy technik inżynierii genetycznej.

Jakie są zalety takiej żywności?

  • Po pierwsze uprawy ryżu oraz kukurydzy są w większym stopniu odporne na zagrożenia ze strony szkodników, a tym samym dają większe plony.
  • Po drugie przy takiej żywności istnieje możliwość zwiększenia zawartości witamin i składników mineralnych  w produktach.
  • Po trzecie można ulepszyć niektóre produkty, np. pomidory pozbawia się genu odpowiedzialnego za mięknięcie skórki. W ten sposób łatwiej się je przechowuje i transportuje.
  • Po czwarte można korzystnie zmodyfikować mięso. Zawiera ono więcej przyswajanego białka oraz geny redukujące ilość cholesterolu.

Jakie są wady żywności modyfikowanej?

  • Po pierwsze taka żywność może mieć mniejszą wartość odżywczą.
  • Po drugie często dochodzi do maskowania świeżości produktów. Czasami pięknie wyglądający pomidor okazuje się mieć kilka tygodni.
  • Po trzecie żywność modyfikowana może powodować alergie.
  • Po czwarte żywność modyfikowana może być powodem wystąpienia chorób nowotworowych.
  • Po piąte taka żywność może stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego.
Większość ludzi godzi się na sprzedawanie towarów modyfikacji genetycznej w sklepach, aczkolwiek taka żywność powinna być odpowiednio oznaczona. Każdy potencjalny konsument powinien móc mieć wybór pomiędzy żywnością produkowaną w sposób tradycyjny, a tą modyfikowaną genetycznie. Wymogi UE określają, że na każdym produkcie z upraw modyfikowanych powinien się znajdować napis w kolorze kontrastowym „produkt genetycznie modyfikowany”.

Jakie produkty są modyfikowane genetycznie?

  • Mąka z soi i kukurydzy
  • Cukier z buraków cukrowych
  • Olej z rzepaku i słonecznika
  • Bulwy ziemniaczane
Dodatkowo taka żywność może stanowić skład jogurtów, lodów, zup w proszku, płatków śniadaniowych, konserw, słodzików czy przetworów owocowych, warzywnych i mięsnych.

Jak można odróżnić żywność konwencjonalną od modyfikowanej?

  • W pierwszej kolejności należy zauważyć, że żywność modyfikowana jest oznaczona.
  • Po drugie także na żywności konwencjonalnej możemy znaleźć napisy „GMO FREE” lub „NO GMO”.
 
 
Tagi: dieta, żywność, składniki odżywcze, żywność modyfikowana, zdrowa żywność

Komentarze

Żywność GMO nie posiada żadnych zalet. Jest jedyni...

Żywność GMO nie posiada żadnych zalet. Jest jedynie trucizną, którą karmią ludzi koncerny tj. MONSANTO. Napychanie kieszeni najbogatszym. Nie ma nawet badań o wartościach odżywczych żywności modyfikow...

8 września 2013 16:40

~sto

Dodaj komentarz

Zobacz wszystkie komentarze